- Żywienie
- »
- Żywienie dzieci w żłobku
Żywienie dzieci w żłobku
Prawidłowe żywienie dzieci jest jednym z istotnych czynników kształtujących doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie.
W żywieniu dzieci uwzględniamy m.in. jakość, ilość i bezpieczeństwo podawanych pokarmów oraz sposób ich wprowadzania do diety.
Dieta dziecka 1- 3 letniego powinna być urozmaicona pod względem doboru produktów.
Pełnowartościowy (dobowy) jadłospis powinien uwzględniać produkty z 5 grup:
- mięso, ryby, jaja,
- mleko i przetwory mleczne,
- warzywa i owoce,
- przetwory zbożowe,
- tłuszcze roślinne.
Dbamy o to, aby dzieci w Żłobku spożywały:
- codziennie pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż,
- codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane), maślankę, kefir, jogurt,
- codziennie warzywa (w tym strączkowe) i owoce,
- chude mięso (bez skóry) drobiowe oraz jajka w dni, w których nie jest spożywane mięso ryby dwa razy w tygodniu.
Posiłki przygotowujemy z udziałem tłuszczów roślinnych- oliwy z oliwek. Ograniczamy sól i cukier do potraw i produktów spożywczych. Podajemy do picia wodę niegazowaną, która jest w zasięgu ręki dziecka.
Codziennie ćwiczymy fizycznie, bawiąc się przez kilkadziesiąt minut najczęściej na świeżym powietrzu w ogrodzie żłobka, który znajduje się z dala od ruchu ulicznego.