Tęcza
Konik Słońce Chmura
Biuletyn Informacji Publicznej

Żywienie dzieci w żłobku

Prawidłowe żywienie dzieci jest jednym z istotnych czynników kształtujących doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie.

W żywieniu dzieci uwzględniamy m.in. jakość, ilość i bezpieczeństwo podawanych pokarmów oraz sposób ich wprowadzania do diety.

Dieta dziecka 1- 3 letniego powinna być urozmaicona pod względem doboru produktów.

Pełnowartościowy (dobowy) jadłospis powinien uwzględniać produkty z 5 grup:

  1. mięso, ryby, jaja,
  2. mleko i przetwory mleczne,
  3. warzywa i owoce,
  4. przetwory zbożowe,
  5. tłuszcze roślinne.

Dbamy o to, aby dzieci w Żłobku spożywały:

  • codziennie pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż,
  • codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane), maślankę, kefir, jogurt,
  • codziennie warzywa (w tym strączkowe) i owoce,
  • chude mięso (bez skóry) drobiowe oraz jajka w dni, w których nie jest spożywane mięso ryby dwa razy w tygodniu.

Posiłki przygotowujemy z udziałem tłuszczów roślinnych- oliwy z oliwek. Ograniczamy sól i cukier do potraw i produktów spożywczych. Podajemy do picia wodę niegazowaną, która jest w zasięgu ręki dziecka.

Codziennie ćwiczymy fizycznie, bawiąc się przez kilkadziesiąt minut najczęściej na świeżym powietrzu w ogrodzie żłobka, który znajduje się z dala od ruchu ulicznego.

Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe