Tęcza
Konik Słońce Chmura

Menu tygodniowe według receptury Pani Beatki

                     

    

 

                         MENU  DLA  DZIECI  OD 24.06.  DO  28.06.24r.

 

 

            Poniedziałek

            S.         Zupa mleczna z ryżem. Bułka wrocławska z masłem ziołowym,                                          

                       jajecznica na parze z cebulką. Herbata z cytryną i imbirem.

            S.2.      Zupa jarzynowa z dynią,  ziemniakami z natką pietruszki i śmietanką kremową.

                        Kawa zbożowa na mleku.

            O.        Kurczak duszony w zioła prowansalskich z rodzynkami, rukolą z makaronem             

                      pełnoziarnistym. Napój brzoskwiniowy z brzoskwiń z puszki.

            P.         Zapiekana grahamka z masłem czosnkowym.

          Wtorek

            S.         Płatki kukurydziane na mleku. Chleb razowy z masłem, pastą sera żółtego

                        z dodatkiem awokado i szczypiorku. Herbatka ziołowa z miodem.

            S.2.      Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym.  Kakao.   

            O.        Pieczeń z indyka z warzywami, kapustą pekińską z zapiekane w sosie                                         

                       pomidorowym z bazylią, kasza jęczmienna wiejska na sypko. Kompot wiśniowy.

            P.         Owocowy talerzyk.

          Środa

            S.         Owsianka a’la stracciatella. Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z ryby pieczonej

                         i ogórka kiszonego, jabłka. Mięta z cytryną.

            S.2.      Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego

                         z ryżem, natką pietruszki i bazylią. Kawa zbożowa na mleku.

            O.        Pulpety z szynki wieprzowej z sosem chrzanowym z ziołami, kasza gryczana ciemna          

                       na sypko. Domowy kisiel z truskawek.

            P.         Tosty z domową „nutellą”(awokado, miód, kakao).

          Czwartek

            S.         Zupa mleczna z kaszą manną z malinami. Chleb żytni z masłem szpinakowym.                     

                        Napój cytrynowy słodzony daktylami.

            S.2.      Aromatyczny krem cebulowy z mini grzaneczkami z gałką muszkatołową.                            

                        Kakao na mleku.

            O.        Spaghetti z mięsem mielonym mieszanym z duszonymi pomidorami , bazylią

                         i  parmezanem.

            P.         Ciasteczka owsiane/mus z owoców(gruszki, jabłka, śliwki).

          Piątek

             S         Sucharki bez cukru  na mleku z suszona morelą. Bułka wrocławska z masłem,             

                       powidłami śliwkowymi lub miodem. Napar z ziół.

            S.2.      Zupa krem z kalafiorów z ziemniaków, majeranku i natką pietruszki.

                        Bawarka na mleku.

            O.        Potrawka rybna z porem, pomidorami, marchewką, pietruszką , selerem

                        z koncentratem pomidorowym i tymiankiem, gałeczka ryżu.

                        Kompot z mieszanki owocowej.

            P.         Wafle kukurydziane / jabłka

 

            Woda niegazowana dostępna dla dzieci przez cały dzień.

            Alergeny: mleko, jaja, ryby, gluten, seler, bakalie, cynamon.

                                              

                                                                                                            opracowała: Beata Wojtas

                                                                       przy współpracy poradni dietetycznej Zdrowepasje

 

 

 

 

 

                                                                                             

 

           

Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe
Polityka prywatności
Obowiązek informacyjny