MENU TYGODNIOWE WEDŁUG RECEPTURY PANI BEATKI
MENU DLA DZIECI OD 28.10. DO 31.10.2024r.
Poniedziałek
S.1. Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi z dodatkiem suszonych moreli.
Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą twarożku i konfitury żurawinowej.
Herbatka malinowa z cytryną słodzona daktylami.
S.2. Krupnik z kaszy jaglanej z ziemniakami, jarzynami z natką pietruszki. Kakao.
O. Gulasz mięsny z szynki wieprzowej z cebulką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi
z dodatkiem gruszki, puree z ziemniaków i kalafiora oprószona koperkiem.
Kompot z czerwonej porzeczki.
P. Ciasteczka owsiane / jabłka
Wtorek
S.1. Owsianka a’la stracciatella z gorzką czekoladą. Chałka drożdżowa z masłem, pastą bananową.
Mięta z cytryną.
S.2. Zupa krem z cebuli z majerankiem i drobnymi grzaneczkami. Kawa zbożowa.
O. Zapiekanka z indyka, ryżu, papryki kolorowej , cukinii z dodatkiem siemienia lnianego
z natką pietruszki, posypana tartym serem żółtym.
Kompot mieszanki owocowej.
P. Szynkowe pakunki / gruszki
Środa
S.1. Domowy budyń waniliowy z laską wanilii. Chleb razowy z masłem, pastą z ryby pieczonej,
ogórka kiszonego z koperkiem. Napar z rumianku.
S.2. Kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami i kminkiem. Bawarka.
O. Mini klopsiki mięsne w sosie jarzynowo-chrzanowym, kasza gryczana
na sypko, surówka z marchii i jabłka z pomarańczą i jogurtem naturalnym.
Kompot z śliwkowy.
P. Owocowy talerzyk / pieczywo chrupkie kukurydziane.
Czwartek
S.1. Kasza kukurydziana na mleku z suszona morelą. Chleb żytni z masłem,
jajecznica na parze ze szczypiorkiem. Herbata z cytryną i imbirem.
S.2. Zupa rybna z łososia z porem, jarzynami, ziemniakami z dodatkiem pomidorów,
oregano i rozmarynu. Kompot z jabłek.
O. Fettuccini z brokułami, czosnkiem, cukinią ,natką pietruszki i startym parmezanem. Kakao.
P. Mus śliwkowo-jabłkowy.
Woda niegazowana dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Alergeny: mleko, seler, jajka, gluten, ryby, bakalie.
Opracowała: Beata Wojtas
przy współpracy poradni dietetycznej Zdrowepasje